Domino

Participanti: 5+

Varsta participanti:6+

Timp de lucru: 10 min

Teren: oriunde 

Materiale:

  • foaie cu caracteristici

Explicarea jocului

1. O persoana din grup începe sa se gândeasca la doua trasaturi personale pe care le dezvaluie apoi celolalti, cum ar fi:”Sunt fata si am doi frati”;apoi, cine e fata o tine de mâna dreapta, de exemplu, pe prima persoana, si altcineva care are doi frati o tine de mâna stânga
2. Chemati pe altcineva din grup care sa aiba una din aceste trasaturi sa tina mâna dreapta sau stânga a primei persoane(în functie de trasatura pe care o au în comun)si apoi sa adaoge o trasatura proprie a partii ramase libere. De exemplu”Sunt fata si am ochi caprui”;iar cine are ochi caprui merge în partea respectiva etc.
3. Toti membrii trebuie sa ia parte astfel ca în final va fi un cerc în care toata lumea e legata de toata lumea.
4. Daca vreo trasatura nu mai exista la nimeni altcineva în grup si domino nu se mai potriveste, atunci alegeti alta, astfel încât lantul sa fie continuat.

Sfaturi pentru animator
Trasaturile date sunt doar exemple;fiecare poate alege sau începe cu orice caracteristica le place, fie ea vizibila sau nu.
E important ca membrii grupului sa aiba actualmente contacte fizice, ceea ce favorizeaza existenta unui sentiment de grup mai puternic. Felul în care trebuie sa aiba loc acest contact fizic este prin atingerea mâinilor, a capului, a picioarelor etc. Jucatorii pot sta jos sau în picioare. Daca trasaturile încep sa se repete, cereti-le participantilor sa vina cu idei noi. E foarte bine daca trasaturile nu sunt prea simple. Ele pot fi vizibile(culoarea hainelor sau a
parului), invizibile sau personale(hobbiuri, mâncarea favorita, cântecele favorite în timpul dusului…) sau altele legate de un anume subiect (cred…simt…. despre minoritati, barbati, femei, tigani sau migratori, evrei etc. ) Acest joc trebuie sa se desfasoare repede, pentru ca oamenii sa nu se plictiseasca asteptând sa se puna în locul potrivit. Formarea unui cerc revigoreaza sentimentul de grup. Se pot inventa si alte forme de a fi jucat. Daca activitatea se desfasoara la începutul sedintei sau are rolul de spargator de gheata, va sugeram sa va alaturati participantilor si sa jucati împreuna cu ei. Acest lucru ajuta la spargerea barierelor.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.