Derdienii si Arhitectii

Tipul jocului: comunicare, teambuilding, antidiscriminare

Participanti: min.10, max 20

Varsta participanti: 12+

Timp de lucru: 1h (50 min jocul+ 10 min discutii de dupa)

Teren: interior sau exterior (dar e nevoie de 2 locatii diferite care sa nu ofere vizibilitate intre grupe si trebuie sa existe un spatiu neutru unde va avea loc intalnirea de discutii)

Materiale:

  • instructiuni arhitecti
  • instructiuni derdieni
  • foarfece
  • hartie
  • scoci
  • stilou/ pix
  • rigla

Explicarea jocului: Se vor printa pe foi diferite instructiunile pentru derdieni si arhitecti. Participantii se impart pe 2 grupe si primesc instructiunile in functie de grupa aleasa. Au timp de pregatire si intelege a instructiunilor de 20 de minute.

Urmeaza o intalnire de 5 min care va avea loc intr-un spatiu neutru si nevazut de catre ceilalti participanti (pe hol- daca se face jocul in interior, sau undeva in spatele unor cladiri, etc.- daca se face exterior). In timpul intalnirii participantii se manifesta conform rasei din care fac parte.  In timpul intalnirii coodonatorul de joc pune foarte mult accentul pe stabilirea unei trategii si comunicare in limba de baza a raselor. E foarte impotant sa nu se vorbeasca folosind limbajul uzual de comunicare (lb. engleza, romana, franceza, etc.)

Instrucţiuni pentru derdieni

Situaţia:

Locuieşti într-o ţară numită Derdia. Satul în care trăieşti este separat de următorul oraş, unde este o piaţă, de o vale adâncă. Pentru a ajunge la piaţă trebuie să mergi două zile. Dacă ai avea un pod peste vale, ai putea ajunge acolo în 5 ore. Guvernul din Derdia a făcut o înţelegere cu o firmă străină să vină în satul tău şi să te înveţe cum să construieşti un pod. Oamenii tăi vor fi primii ingineri ai Derdiei. După ce aţi construit primul pod cu experţii străini, veţi fi capabili să construiţi poduri peste tot în Derdia pentru a facilita traiul altor oameni. Podul va fi construit din hârtie, utilizând creioane, rigle, foarfeci şi lipici. Tu cunoşti materialele şi uneltele dar nu si tehnicile de construcţie.

Comportament social:

Oamenii din Derdia sunt obişnuiţi să se atingă unii pe alţii. Comunicarea lor nu merge fără atingere. Să nu fii în contact în timp ce vorbeşti, este considerat a fi foarte nepoliticos. Totuşi, nu trebuie să fii în contact direct. Dacă te alături unui grup, dacă te sprijini de un singur membru eşti instantaneu inclus în conversaţie.

De asemenea, este foarte important de a te saluta cu fiecare când te întâlneşti, chiar şi când treci doar pe lângă cineva.

Formule de salut:

Salutul tradiţional este un sărut pe umăr. Persoana care începe salutul îl sărută pe celălalt pe umărul drept. Celălalt îl sărută pe umărul stâng. Orice altă formă de sărut este jignitoare! A da mâna este una dintre cele mai mari insulte în Derdia! Dacă un derdian este vreodată insultat prin a nu fi salutat sau atins în timp ce i se vorbeşte, el/ea începe să ţipe.

Da/Nu:

Derdianii nu folosesc cuvântul nu. Ei spun întotdeauna da; chiar dacă înţeleg „nu”, ei însoţesc „da”-ul cu o încuviinţare accentuată din cap (ar trebui să exersezi acest lucru de asemenea).

Comportamentul de lucru:

În timp ce lucrează, derdianii se ating, de asemenea, foarte mult. Uneltele au un gen anume: foarfecele este masculin, stiloul şi rigle feminine. Lipiciul este neutru. Bărbaţii nu ating niciodată un stilou sau o riglă. Acelaşi lucru se aplică pentru femei şi foarfece (cred că e ceva legat de tradiţie şi religie).

Străinii:

Derdianilor le place compania. Prin urmare le plac şi străinii. Dar sunt şi foarte mândri de ei şi cultura lor. Ei ştiu că nu vor putea să construiască singuri podul. Pe de altă parte, ei nu consideră cultura şi educaţia străinilor ca fiind superioară. Construcţia podurilor este un lucru pe care ei doar nu-l ştiu. Ei se aşteaptă ca străinii să se adapteze la cultura lor. Dar, pentru ca propriul lor comportament este natural pentru ei, ei nu-l pot explica experţilor (acest punct este FOARTE important).

Un bărbat derdian nu va intra niciodată în contact cu un alt bărbat decât dacă el este prezentat de o femeie. Nu contează dacă femeia este derdiană sau nu.

 Instrucţiuni pentru ingineri

Situaţia

Sunteţi un grup internaţional de ingineri ce lucrează pentru o companie

multinaţională de construcţii. Compania ta a semnat un contract foarte important cu guvernul Derdiei prin care se angajează să-i înveţe pe derdieni cum să construiască un pod. Conform contractului semnat, este foarte important să respecţi termenul final stabilit, altfel contractul va fi anulat şi tu vei fi concediat.

Guvernul Derdiei are un interes foarte mare în acest proiect, ce este finanţat de Uniunea Europeană. Derdia este o ţară muntoasă, cu multe canioane şi văi adânci, dar fără poduri. Prin urmare, durează foarte multe zile pentru derdienii din sate să  ajunga la piaţă în principalul oraş. Este estimat că utilizând un pod, călătoria ar putea fi făcută în doar 5 ore. Din moment ce sunt multe canioane şi râuri în Derdia, nu poţi pune un pod şi apoi să-l scoţi. Trebuie să-i instruieşti pe derdieni cum să-şi construiască un pod.

Realizând simularea

În primul rând, trebuie să decideţi împreună modul în care veţi construi podul. După un anume timp, doi membrii din echipa ta vor putea lua contact contact pentru 3 minute cu satul din Derdia în care va fi construit podul (de exemplu pentru a controla condiţiile naturale şi materiale, a intra în contact cu derdienii, etc.). După acesta intalnire vei avea 10 minute pentru a analiza raportul lor şi a termina pregătirile.

Apoi, întreaga echipă de ingineri va merge în Derdia pentru a-i învăţa pe derdieni cum să construiască podul.

Podul

Podul va fi simbolizat de un pod de hârtie si va lega două scaune sau mese pe o distanţă de aproximativ 80 cm. Trebuie să fie stabil. La sfârşitul procesului de construcţie trebuie să suporte greutatea foarfecelui şi a lipiciului utilizate în construcţia sa.

Piesele podului nu pot fi doar tăiate şi ansamblate în Derdia pentru că altfel derdienii nu vor învăţa cum să-l facă. Ei trebuie să înveţe toate stadiile construcţiei. Fiecare piesă trebuie să fie desenată cu stiloul şi rigla şi apoi tăiată cu foarfecele.

Materiale

Podul va fi făcut din hârtie/carton.

Poţi utiliza pentru proiectare şi construcţie: hârtie, lipici, foarfece, riglă, stilouri.

Timp

Pentru proiectare înainte de a merge în Derdia: 20 de minute

Pentru a discuta cu derdienii: 5 min

Pentru a-i învăţa pe derdieni să construiască: 25 de minute


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.