S.C.A.C.D. – saptamana recunoasterii si a iubirii fata de aproape

AGLT in sufletele noastre si a oricui a auzit de noi este simbolul tineretii vesnice; reteta a cum sa iti pastrezi sufletul de copil oricat de mult si-ar lasa timpul amprenta pe el. 

Saptamana Comuna de Actiune pentru Copii cu Dizabilitati (SCACD) este unul din proiectele de suflet a acestei mari familii de voluntari. Aceasta se materializeaza, ca orice activitate AGLT-ista, in invatare prin joc. Cu aproximativ o luna inainte de inceperea activitatilor, un grup de voluntari pregatesc povestea si jocurile. Toata ideea de transpunere a activitatii intr-o poveste vine in ajutorul copiilor si perceperea activitatii ca pe un intreg, de aici si ideea de costumatii, intrarea voluntarilor in poveste si includerea lor ca pe o parte importanta din desfasurarea zilei de joaca.

Fiecare Grup Local de Tineret are timp o saptamana sa desfasoare activitatea la un centru de copiii cu dizabilitati, fie un centru la care acestia obisnuiesc sa desfasoare activiati, fie un loc unde acestia nu au mai fost pana la momentul respectiv.

In fiecare an, voluntarii care contribuie la realizarea programului aleg o tema specifica activiatii care sa fie cat mai accesibila si indragita de copii. Anul acesta, tema propusa de mine impreuna cu colegele mele, Hriscu Lavinia, Casandra Andreea-Denisa si Craita Delia a fost o tema cat mai educativa pentru copii: Ron aviatorul. Impreuna am pregatit jocuri pentru copii cu autism, copii cu retard mintal, copii cu dizabiltati fizice si copii cu dizabilitati senzoriale.

Desigur, exista si posibilitatea imbinarii jocurilor unde acest lucru este posibil. In jurul povestii, am adaugat ajutoare ale lui Ron care reprezentau meserii care contribuie la o mai buna dezvoltare a societatii (medici, politisti, pompieri, profesori etc.), iar copiii, prin intermediul jocurilor, au primit si au furnizat informatii despre ce roluri au acestia, ce fac mai exact si ce aport aduc societatii. De asemenea, la finalul activitatii, acestia au devenit copilotii lui Ron, vazand cat ajutor port oferi si ei si au construit impreuna avionul pentru a decola in marea aventura a lui Ron in gasirea insulei AGLT. 

SCACD, acronimul acestei activitati, este o activitate prin care noi, AGLT-istii ne aratam dedicarea, ne aratam interesul, dragostea pentru fiecare copil pe care il intalnim, dar mai ales importanta pe care o au acestia si dorinta de a le aduce mereu un zambet pe chip si o bucurie in suflet.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.